Šrcd

        

Delavnice in predavanja za starše in vzgojitelje predšolskih otrok

vodomecOtrok se v prvih treh letih razvija izredno hitro, tako motorično kot kognitivno, čustveno in socialno. Hkrati je v tem obdobju povsem odvisen od staršev oziroma odraslih, kar nas predvsem starše pogosto spravlja v stisko, občutke nemoči, negotovosti in zmedenosti glede tega, kako naj se na otroka odzivamo, da se bo lahko zadovoljno in polno razvijal.

V delavnicah, ki smo jih posebej pripravili za starše predšolskih otrok ter vzgojitelje in vzgojiteljice v vrtcih, bomo prek tematskih delavnic spoznavali, kako še bolj sočutno sodelovati z otroki. Pod strokovnim vodstvom dr. Andreje Poljanec in dr. Katarine Kompan Erzar bomo spoznavali otrokovo doživljanje sveta, čustvovanje in načine razumevanja okolja. Z globljim poznavanjem specifike predšolskih otrok in njihovega razvoja bomo zgradili podlago za sočutnejši odnos z njimi.

Včasih se zdi, da je vrtec samo po sebi umeven del otrokovega odraščajočega okolja. Tako vsaj mislimo straši in morda vzgojitelji. Pa vendar temu ni tako. Če na to pogledamo z otroške perspektive, bomo v večini primerov dobili popolnoma drugačen odziv, sploh na začetku uvajanja tudi upor. Upor, ki je upravičen, jezo, ki je na mestu in strah, ki se ga ne da zanikati … Čeprav nas zamika, da bi si v tem čustveno in fizično napornem obdobju marsikdaj radi olajšali starševsto in otroke naučili uboganja in nekoliko manšega izražanja njihove stiske in nestrinjanja, si s tem na žalost delamo medvedjo uslugo.

Da je vrtec usluga staršem in ne na prvem mestu prostor, ki bi ga zamenjal s prostorom ob mami in očetu, čuti pravilno vsak otrok. Če se bodo otroci ob obiskovanju vrtca morali začeti pretirano prilagajti našim željam, zmogljivostim ali pa celo zahtevam, ta čustva, ki so popolnoma legitimna in razvojno upravičena in zdrava - ne bodo dobila prostora v zunanjem svetu. Prostor si bodo zagotovila drugače. V tem primeru globoko v njihovem organizmu, ki bo začel delovati drugače, proti naravnim zakonitostim. Otroci lahko vzljubijo vrtec in se tam dobro počutijo, in tako je prav, vendar veliko polnejše in z občutkom zadovoljstva in ponosa ter lastne vrednosti, če jim pri tem pustimo biti to kar so – otroci, ki so odvisni od nas in naše ljubezni.
Zmotno je prepričanje, da morajo biti otroci čim prej samostojni, pridni in nas ob tem še brezpogojno ubogati. Dovolimo si jih začutiti in skupaj z njimi uživati v polnosti doživljanja odnosov, sveta in samih sebe.
Vsebina delavnic ali predavanja za straše in vzgojitelje so tematska. Najpogosteje pa so naslednje teme:

  • Navezanost kot temeljni mehanizem za zdrav otrokov razvoj
  • Čustveno zorenje ter sposobnosti izražanja čustev in razumevanja le-teh
  • Samosotjen malček – korist ali škoda?
  • Postavljenje meja in kako se da to narediti brez šeškanja,poniževanja in time-outov? Nasilje nad otrokom; nekoč in danes.
  • Razvoj otrokovih možganov – integracija
  • Razlike v možganih pri vedenju dečkov in deklic
  • Porivanje, ščipanje in ostalo ''nasilje'' med otroki
  • Bratci in sestrice
  • Materinstvo in očetvostvo v tem razvojnem obdobju

Srečanja so razdeljena v dva dela, prvi del je teoretični, drugi pa interaktvini, kjer se s starši pogovarjamo, izvedemo kakšno igro ali delimo izkušnje. S starši naredimo tudi vaje, prek katerih laže začutijo sebe in posledično tudi svoje otroke. Vedno smo veseli tudi vprašanj in se nanje z veseljem odzivamo. Starši se na srečanjih tako poglobimo v otrokovo doživljanje sveta, v njegov način razumevanja, čustvovanja, mišljenja, …. Prek tega, da otroka začutimo in bolje spoznamo, lahko vzpostavimo globlji čustveni stik, kar je podlaga za zdrav in poln otrokov razvoj ter razvoj našega starševstva.

Delavnice (90 minut oziroma po dogovoru) so namenjene vsem staršem, ki imajo otroke vključene v vrtec in tudi vzogjiteljem. Prijave prek naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.