Šrcd

        

Šolstvo

šolstvoOtroštvo in mladost sta zaznamovana z obdobjem šolanja. Čas, ko človek doživi največ razvojnih sprememb, je zapolnjen s pridobivanjem znanj in tehničnih sposobnosti. Je obdobje, ko otrok razvija svoje talente, raziskuje svet, spoznava svojo in družbeno preteklost, naravne zakonitosti, naravoslovne in družbene vede.

Za mnoge pa je to tudi čas (vsaj devet let) dokazovanja sebi, staršem in učiteljem, da si sposoben, da zmoreš … s tem pa dolgo obdobje (pogosto) vlaganja truda v pridobivanje potrditev in pohval, soočanj s kritikami, nezadovoljstvom, stiskami ali upora, ker ne zmoreš doseči pričakovanj. Vse težje postaja hoditi v šolo, če nihče ne opazi ali ne sliši otroške/mladostnikove stiske.

S stisko in negotovostjo se soočajo tudi starši in učitelji. Želijo, da bi se otroci kar najbolje počutili v šoli, da bi v tem času dosegli kar najboljše učne rezultate, se razvili v čim večji polnosti. Ob tem se nemalokrat počutijo razočarani, nemočni in sami. Tako kot učitelji, ki dan za dnem vlagajo trud v pestrost učnega procesa, v izvajanje vseh predpisanih vsebin po predpisanih načinih, obenem pa ob normativih, zahtevah razvojnih obdobij otrok večkrat izgubijo sebe, svoje veselje do poklica, sanje o ciljih in namenih njihovega poslanstva.

Kako spodbujati in motivirali prvošolčka, ki bi se raje igral kot učil, in kako pristopiti k najstniku, ki šolo pogosto doživlja kot nesmisel, omejenost in kup napornih pravil? Kako razumeti potrebe otrok in mladostnikov po raziskovanju, druženju, počitku ter vzpostavljati ravnotežje vseh zahtev?

Starši in učitelji si zaslužijo, da jih nekdo sliši v njihovih stiskah. In ko bodo lahko izrazili svoje dvome in zaplete, bodo v odnosu do otrok/učencev odprli še globljo rahločutnost. Ta jim bo omogočila polnejše in bolj zadovoljne odnose med seboj ter do šole kot institucije, kot prostora in kot pomembnega dela življenja.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefonu 040 508 785.

 

Seminarji in predavanja

Ljudje smo ustvarjeni kot radovedni in vedoželjni. Čeprav naj bi bilo življenje v odnosih v nas vrojeno in naj nam ne bi povzročalo težav, se pri svojem delu, v odnosih in v starševstvu, pogosto znajdemo pred vprašanji, na katere nimamo odgovorov. Življenja v odnosih smo se naučili ob v svoji družini, ob vrstnikih, vzgojiteljih…

Ta način nam je predstavljal normo, kako se v odnosih živi, kako se v odnosih razvija pripadnost, povezanost, sočutje, na kaj je potrebno biti pozoren ter kaj je pomembno in kaj ne. Sedaj ko smo odrasli, se nam zdi, da bi v določenih situacijah lahko ravnali drugače, bolj jasno, sočutno, razumevajoče, … vendar smo zaradi svoje preteklosti glede teh novih načinov odzivanja zmedeni in negotovi.

Izobraževanja so prostor, kjer na zanimiv, interaktiven in sodoben način dobimo nekatere odgovore na vprašanja, ki se nam pogosto pojavljajo, predvsem pa si širimo obzorja razumevanja, zavedanja in smeri, kako živeti čim bolj iskreno, polno in svobodno.