Šrcd

        

Z empatijo do telesnega in duševnega zdravja

Spoštovani!

Vabimo vas na seminar Z empatijo do telesnega in duševnega zdravja, namenjen zdravstvenim delavcem za ohranjanje čustvenega ravnovesja in zadovoljstva pri delu.

Vsak vidik zdravstvenega dela nosi svojstveno težo, saj se zdravstveni delavec srečuje z eno izmed največjih ranljivosti človeka – bolnim telesom. Bolnik pa ne prihaja zgolj z bolnim in ranjenim telesom, pač pa z vsem svojim strahom, negotovostjo in nemočjo. To v zdravstvenem delavcu hitro vzbudi občutek teže, pritiska, pričakovanja, ki nehote vpliva na njegovo počutje. Zato je pomembno, da zdravstveni delavec zna in zmore skrbeti tako za svoj notranji svet kot za dober in empatičen stik s pacientom.

Na seminarju bomo tako s teoretičnimi poznavanji kot praktičnimi izkustvi krepili spretnosti prepoznavanja občutkov, postavljanja mej ter spretnosti empatičnega odnosa do pacienta.

PROGRAM

 

1. DAN

9.00 - 9.15 Pozdrav
9.15 - 10.00 UVOD: Kvalitetni odnosi – dokazani temelj zadovoljstva pri delu
doc. dr. Andreja Poljanec
10.00 – 11.00 Nevrologija odnosov
doc. dr. Tina Bregant
11.00 – 11.15 odmor
11.15 – 12.00 Nevrologija bolečine in empatije
doc. dr. Tina Bregant
12.00 – 13.00 odmor – kosilo
13.00 – 14.30 Vaje in primeri: Nevrologija bolečine in empatije
doc. dr. Tina Bregant
14.30 – 15.30 Psihološki vidiki bolečine
doc. dr. Andreja Poljanec

2. DAN

9.00 – 10.00 Vpliv čustev na počutje in vedenje posameznika
doc. dr. Andreja Poljanec
10.00 – 11.00 Učinki empatije na telo in psiho
doc. dr. Andreja Poljanec
11.00 – 11.15 odmor
11.15 – 12.45 Vaje: Krepitev čustvene inteligentnosti in empatije
doc. dr. Andreja Poljanec, asist. Polona Greif
12.45 – 13.45 odmor – kosilo
13.45 - 14.30 Čustveni stik v odnosih je temelj preživetja
doc. dr. Andreja Poljanec
14.30 - 15.30 Vaje: Vzpostavitev čustvenega stika
doc. dr. Andreja Poljanec, asist. Polona Greif

3. DAN

9.00 - 10.00 Postavljanje razmejitev med svojim in pacientovim čustvenim svetom
doc. dr. Andreja Poljanec
10.00 - 11.00 Vaje: Ohranjanje sebe znotraj razdajanja
doc. dr. Andreja Poljanec, asist. Polona Greif
11.00 - 11.15 odmor
11.15 - 13.15 Vaje: supervizijska obravnava primerov
doc. dr. Andreja Poljanec, asist. Polona Greif
13.15 - 14.00 Evalvacija in zaključek

KDAJ in KJE

Seminar se izvaja v prostorih SFU Ljubljana, Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana (v primeru ustreznih epidemioloških razmer, v nasprotnem primeru bo izvedba online).

Ponovna izvedba seminarja bo v letu 2022.

Podrobnejše informacije o seminarju lahko dobite pri koordinatorjih seminarja:

Psihološka svetovalnica: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

KOTIZACIJA in PRIJAVA

Seminar je prijavljen Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ter Zdravniški zbornici Slovenije za pridobitev kreditnih točk za stalno podiplomsko izobraževanje.

Kotizacija v času zgodnjih prijav znaša 200 eur, po tem datumu pa 250 eur.

V primeru 5-ih prijav iz iste institucije, eno kotizacijo podarimo (5+1 gratis).

Prijava je obvezna.

Udeleženci plačajo kotizacijo na transakcijski račun SFU Ljubljana, Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana: SI56 3400 0101 5852 361 (Banka Sparkasse d.d., Cesta v Kleče 15, Ljubljana), s pripisom namena »Zdravstveni seminar«.

Udeleženci prejmejo pisna gradiva, osvežitev in prigrizek med odmori ter potrdilo o udeležbi na seminarju.

IZVAJALKE

Doc. dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psihologinja, zakonska in družinska terapevtka, predavateljica in vodja študijskega programa Psihologije na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana, predava pa tudi na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Poleg terapevtskega dela s posamezniki, pari in družinami, ter supervizorskega spremljanja strokovnih delavcev, izvaja delavnice, predavanja in vodi različne skupine. Je avtorica številnih slovenskih in tudi mednarodnih prispevkov, med drugim knjig Rahločutnost do otrok, Rahločutno starševstvo, Med dvema ognjema, …. Pri raziskovanju in v praksi pozornost posveča predvsem varnim in dostojanstvenim odnosom v različnih sistemih in kako v njih ustvarjati kvalitetno življenje in razvoj. Je soustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, kjer je tudi strokovna vodja. Vrsto let je razvijala in vodila programe za pomoč otrokom, mladostnikom in njihovim družinam pod finančnim okriljem MDDSZ. Je članica uredniškega odbora znanstvene revije Kairos, trenutno pa tudi članica Strateškega sveta vlade za socialno politiko in je družbeno aktivna. V odnosih, kjer je prisoten čustveni stik in se razvija empatija, je življenje fizično in psihično bolj zadovoljujoče in zdravo.

Doc. dr. Tina Bregant, dr. med, je specialistka pediatrije ter fizikalne in rehabilitacijske medicine, ob čemer je doktorat opravljala s področja nevropediatrije. Po diplomi leta 2002 je na Medicinski fakulteti v Ljubljani opravljala delo mlade raziskovalke in specializantke pediatrije na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike v Ljubljani. Na Univerzitetnem Rehabilitacijskem Institutu – URI Soča v Ljubljani je kasneje opravila dodatno specializacijo s področja fizikalne in rehabilitacijske medicine. Trenutno je zaposlena v zavodu CIRIUS Kamnik kot specialist pediater/fiziater; v času pandemije COVID-19 je prevzela vlogo državne sekretarke in kasneje za krajši čas vodjo kabineta na Ministrstvu za zdravje. Kot predavateljica in mentorica sodeluje z Medicinsko fakulteto, Fakulteto za šport in Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani ter Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin. Sodeluje v domačih in mednarodnih raziskovalnih skupinah ter pri oblikovanju državnih programov za spodbujanje otrok v razvoju (NIJZ, Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, Ministrstvo za delo in socialne zadeve). Bila je članica Odbora za kakovost in varnost pri Zdravniški zbornici Slovenije, trenutno je poslanka pri Zdravniški zbornici. Je avtorica člankov tako v tujih kot domačih znanstvenih in strokovnih revijah in članica uredniškega odbora mednarodne revije Frontiers (področje pediatrije,  nevrologije, razvojne pediatrije). Verjame, da kdor se ukvarja z otroki, se ukvarja s prihodnostjo človeštva, kar je predstavila tudi na 10. TEDX dogodku.

Asist. Polona Greif, univ. dipl. socialna pedagoginja, zakonska in družinska terapevtka, sodeluje na izpopolnjevalnem programu otrok in mladostnikov na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Sigmunda Freuda v Ljubljani ter kot asistentka na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Na Študijsko-raziskovalnem centru za družino izvaja individualne, partnerske in družinske terapije, kot supervizorka spremlja strokovne delavce, vodi skupine ter izvaja delavnice in različna predavanja. Kot članica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Slovenski fundaciji za UNICEF se udejstvuje tudi na zdravstvenem področju.

SPLOŠNI POGOJI

Plačilo: Plačilo seminarja se poravna ob prijavi.

Odpoved: V primeru odpovedi prijave do 7 dni pred začetkom seminarja vam bomo zaračunali manipulativne stroške v višini 20% kotizacije glede na prijavljeno udeležbo, v primeru kasnejše odpovedi pa vam bomo zaračunali celotno kotizacijo glede na prijavljeno udeležbo. Seminarja se lahko udeleži drug udeleženec, vendar je potrebno zamenjavo napovedati. Obvestilo o odpovedi je potrebno posredovati na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

ZAUPNOST PODATKOV

Podatkov iz prijave ne bomo posredovali tretjim osebam brez predhodne pridobitve pisnega soglasja posameznika. Podatke bomo uporabljali le v namen obveščanja o naših aktivnostih. Na vašo zahtevo bomo podatke spremenili ali zabrisali.