Šrcd

        

Pogosta Vprašanja

slonckiKako pogosta so terapevtska srečanja in koliko časa traja en obisk?
En cikel terapevtskih srečanj vsebuje 12 eno urnih obiskov pri terapevtu. Srečanja potekajo enkrat tedensko, če se le da, vedno ob istem času. Terapevtska srečanja se lahko po potrebi podaljšajo.

Kakšna je cena terapije?
Terapije so na zavodu neprofitne, saj si želimo, da bi terapijo obiskoval vsak, ki to v določenem življenjskem obdobju potrebuje. Na terapiji je tako dobrodošel vsak, ne glede na njegov socialno ekonomski status. Zaželen prispevek za srečanje je 35 evrov. Možne so olajšave glede na posameznikove zmožnosti, v določenih primerih se lahko terapijo obiskuje tudi brezplačno.
Na zavodu ŠRCD poteka tudi program Pomoč mladim družinam v stiski in Informacijski in svetovalni program za žrtve nasilja, ki ju sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Te terapije so brezplačne.

Kdaj in kako je potrebno plačati terapevtska srečanja?
O načinu in višini prispevka se klient in terapevt dogovorita na prvem srečanju. Možnih je več različic, glede na želje ter zmožnosti klienta.

Kako je s terapijami za študente? Ali obstajajo kakšne finančne olajšave?
Študenti imajo pri obiskovanju terapij možne različne olajšave, od znižanja prispevka do brezplačne terapije.

Ali obstajajo finančne olajšave za brezposelne?
Podobno kot študenti, imajo možnosti olajšav tudi brezposelni. O tem se pogovorijo že po telefonu ali pa na prvem terapevtskem srečanju.
 
Ali lahko obiskuje terapijo tudi le ena oseba, ki poskuša razrešiti težave v partnerskem odnosu?
Zaželeno je, da na terapijo hodita oba partnerja. Če to zaradi različnih vzrokov ni mogoče, je vsak posameznik enako dobrodošel na terapiji tudi sam.

Če je prišlo do prevare - naj hodiva s partnerjem na terapijo skupaj ali vsak posebej?
Če želita ostati skupaj in odnos razvijati naprej, je priporočeno, da na terapijo hodita skupaj, v primeru, da pa želja po odnosu ni obojestranska, lahko na terapije hodi le eden od njiju ali pa na začetku vsak k svojemu terapevtu. Tako lahko vsak zase pride do novih spoznanj o sebi in se laže odloči, kako naprej.

Kako in kdaj se dogovorimo o terapevtskih terminih?
Vsak posameznik se individualno dogovarja za terapevtske termine na prvem srečanju.

Ali posameznik sam izbere terapevta, ali ga dodeli zavod?
Zavod vam navadno dodeli terapevta, za prvo terapevtsko srečanje, posameznik pa lahko tudi zaprosi za določenega terapevta ali ga osebno kontaktira.

Se moram pred terapijo kakorkoli pripraviti?
Prvi stik s terapevtom je navadno po telefonu ali elektronski pošti, ko se s klientom dogovorita za prvo srečanje v živo. Na srečanje se ni potrebno v naprej pripravljati.