Šrcd

        

Vloga odraslih pri razvoju otrokovih možganov

Vabljeni, da se nam pridružite na izobraževanju “Vloga odraslih pri razvoju otrokovih možganov”, ki bo potekalo v sklopu sedmih srečanj, na katerih bomo obdelali različne tematike razvoja otroških možganov. Izobraževanje je namenjeno študentom, socialnim, zdravstvenim, strokovnim in izobraževalnim delavcem, (bodočim) staršem, starim staršem ter vsem, ki delajo z otroci in mladostniki. Srečanja bo vodila dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psihologinja, zakonska in družinska terapevtka, predavateljica in vodja študijskega programa Psihologije na SFU Ljubljana.

Izobraževanje bo potekalo ON-LINE

O IZOBRAŽEVANJU

Možgani so središče razvoja osebnosti, so središče spomina, doživetij, sočutja in kognicije. Odnosi med starši in otroki so najpomembnejši prostor njihovega polnega razvoja.

Razumevanje narave razvoja možganov ter narave razvoja odnosov staršem pomaga pri premagovanju strahov in stisk, s katerimi se v starševstvu srečujejo.Okrepi nam zaupanje vase in v svoje otroke. Osvetli nam pomen povezanosti, pripadnosti, sočutja, vztrajnosti in potrpežljivosti.

Prepriča nas, da je vsak otrok edinstven in da smo vsakemu otroku starši na prav poseben način.

        1.Zgradba in delovanje možganov ter pomembnost odnosov za njihov poln razvoj.

Zgradba možganov, specifičnost razvoja možganov, funkcije in razvoj leve in desne hemisfere, razvoj spomina, pomen doživetij v prvem letu življenja, …

2.Navezanost otroka na starše je pogoj za preživetje

Starše je pogosto strah, da bi se otrok nanje navezal preveč, da bo potem od njih preveč odvisen, da ne bo razvil lastne samostojnosti. Vendar je navezanost organskega razvoja, potreba po navezanosti je v nas vrojena. Varna navezanost je podlaga za zdrav in poln otrokov razvoj. Ne bojmo se je!

3.Pomen regulacije čustev in stresa pri otroku

Otrok svojih čustev in občutkov še ne razume. Zato ob sebi potrebuje odrasle, ki ga lahko pomirijo, ki se nanj primerno odzivajo, ki mu znajo vse to njegovo telesno dogajanje razložiti na njim razumljiv način.

4.Organska podlaga za razvoj iniciative pri otroku

Razvoj iniciative, ki jo starši pogosto doživljamo kot neupravičeno trmo, je pri otroku pomemben del razvoja njegove osebnosti. Starše pa nas prav to obdobje pogosto spravlja v obup in posledično poniževanje, šeškanje, zapiranje v sobo, Vse to v možganih povzroči nevzdržne procese, ki škodljivo vplivajo na razvoj njegovega telesa.

5.Povezovanje leve in desne hemisfere – razlike v razvoju možganov pri dečkih in deklicah

V možganih se centri za različne sposobnosti in funkcije razvijajo vsak posebej. Odrasli imamo možnost in nalogo, da otroku pomagamo uporabljati več centrov hkrati, spodbujamo celostni razvoj možganov. Razumevanje razlik med razvojem možganov po spolu, dojemanju sveta, življenju v odnosih, nam pomaga pri razumevanju svojega otroka.

6.Alkoholizem, travma in zlorabe

Vse troje povzroča v možganih trajne posledice. Prav tako na odnosih in na razvoju posameznika v odnosih, ki ima te primesi. Razumevanje teh posledic nam olajša razumevanje naše zgodovine, naše sedanjosti ter morebitne odločitve za zdravljenje ali sprejemanje vsega, kar je že bilo.

7.Razvoj možganov skozi vse življenje

Možgani imajo možnost vzpostavljanja novih povezav med posameznimi centri vse življenje. To pomeni, da imamo starši neprestano možnost popravljanja napak! Kako poteka vzpostavljanje novih povezav, kako vztrajen je treba biti, kaj vse razumeti.

Več o izobraževanju in o prijavi si lahko ogledate tukaj.